Voor elke leerling wat wils,
elk toernooi weer

De Benelux Debatcompetitie biedt verschillende onderdelen om leerlingen de kans te geven om in de loop van een schooljaar in verschillende disciplines te oefenen en te groeien. Scholen mogen voor alle onderdelen een team afvaardigen (maar dit is niet verplicht). De rondes voor alle onderdelen vinden gelijktijdig plaats (er zijn tijdens het toernooi dus geen wissels mogelijk).

 

Lagerhuis+ Debat

Bij Lagerhuis+ doen 5 debaters per team mee. Het debat wordt opgezet met 4 speeches; daarna is er 8 minuten lang een Lagerhuisdebat. Het debat eindigt met 2 slotspeeches.

De '+' geeft aan dat dit format meer structuur en verdieping biedt dan het reguliere Lagerhuis debatformat. Dit komt door de 4 opzetbeurten en de conclusiespeech. Het combineert de vrijheid van het Lagerhuis format met de verdieping van het parlementaire debatformat.

⭳ Download hier de beschrijving van dit onderdeel in pdf.

 

Hogerhuis Debat

Het "Hogerhuis"-onderdeel werkt volgens het standaard World Schools' parlementaire format. Er doen 3 debaters per team aan mee (6 per debat). Elke leerling geeft tenminste één speech van 4 minuten. De conclusiespeeches duren 2 minuten. 

Dit debatformat nodigt uit tot onderbouwing, tactisch teamwork, zorgvuldig luisteren, verdiepen en weerleggen. Ook kunnen de debaters hun vermogen om overtuigend en goed gestructureerd te speechen volop oefenen.   

⭳ Download hier de beschrijving van dit onderdeel in pdf.

 

Retorica

In het "Retorica"-onderdeel debatteer je niet, maar probeer je je tegenstanders te verslaan met een prachtige, originele speech. Scholen vaardigen twee deelnemers per team af, waarvan er telkens één speecht. 

Eén spreekopdracht wordt vooraf bekend gemaakt. Voor de andere opdrachten krijg je beperkte voorbereidingstijd op de toernooidag. Alle deelnemers ontvangen individuele feedback van ervaren juryleden over meerdere rondes. 

⭳ Download hier de beschrijving van dit onderdeel in pdf.

Klik hier voor een voorbeeld van een spreekoefening. 

 

Arena Debat (pilot)

Dit seizoen introduceert de Benelux debatcompetitie het “Arena”-onderdeel, speciaal voor jonge debaters van vmbo-tl, havo en vwo.

Wij zullen scholen uitnodigen voor pilots van dit onderdeel. Heeft u interesse om met uw debaters deel te nemen? Laat het ons weten!


Pilot data:
DEN HAAG - Zaterdag 5 oktober 2018
DEVENTER - Zaterdag 8 december 2018
AMSTERDAM - Vrijdag 15 februari 2019

 
_MG_3845.jpg